קלאסיקה וינאית
לראות ולשמוע את וינה מנקודת מבט אחרת
טיול בדגש אמנות ומוזיקה בוינה הקלאסית
14 - 19 במאי 2025
הדרכת האמנות: ד"ר דורון לוריא
הדרכת המוזיקה: מרב ברק
הטיול מאורגן על ידי סולו דרימס (מבית סולו איטליה)
ההרשמה סגורה - לטיולים אחרים יש להקליק כאן
וינה, כידוע, היא לא רק עיר של ואלסים, שניצל ושטרודל, אלא גם מרכז תרבותי עשיר במיוחד. ברחובותיה טיילו רק לפני כ-120 שנה הקייזר פראנץ-יוזף ואשתו הקיסרית אליזבת' (הידועה בכינוייה "סיסי"), תיאודור הרצל (חוזה), ד"ר זיגמונד פרויד, הסופר והמחזאי ארתור שניצלר, הקומפוזיטור והמנצח גוסטב מאהלר ואשתו אלמה, שנודעה בהיותה "פאם פאטאל", הציירים גוסטאב קלימט ואגון שילה, ועוד רבים וטובים. ועוד לא הזכרנו אישים ממוצרט, דרך בטהובן ועד הונדרטוואסר...
תכנית ייחודית זו כוללת את המוזיאונים המובילים של וינה, בהם נראה תמהיל מרתק של תערוכות קבועות ומיוחדות. החל מהמוזיאון לאמנות היסטורית ועד לאלברטינה ומוזיאון ד"ר ליאופולד. התכנית כוללת אירועים מוזיקליים מובילים באולמות הקונצרטים והאופרה המפורסמים של וינה, אשר מהווה מהמאה ה-18 ועד היום אחת הערים המרכזיות והחשובות בהתפתחות המוזיקה. בבית האופרה הממלכתי (שטאצאופר) נראה הפקה קלאסית של אחת מפסגות הרפרטואר האיטלקי, האופרה "טוסקה" מאת פוצ'יני. בבית האופרה הפולקסאופר, מצפה לנו הפקה מיוחדת במינה, אופרטה (חצי ישראלית), "בואו נשכח את העולם – פולקסאופר 1938" אשר הוזמנה במיוחד לציון 125 שנים להיווסדו של בית האופרה. נקנח את ביקורנו המוזיקלי בעיר בקונצרט באולם המוזיקפריין המרהיב ביופיו, שם נאזין בין היתר לסימפוניה מס' 1 של מאהלר וכן ליצירות נוספות בביצוע מקהלה וסולנים.
קבוצת בוטיק קטנה, מספר המקומות מוגבל.
טיסות סדירות בחברת אל על ומלון במרכז העיר.
על צוות ההדרכה:
ד"ר דורון לוריא הוא חוקר אמנות, שהתמחה באמנות הולנדית ובחקר זיופים. אוצר בכיר ורסטורטור ראשי לשעבר במוזיאון תל אביב לאמנות, שם עבד במשך 38 שנים. שימש כמרצה בחוג לתולדות האמנות ובפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב. שיחזר את משרדו של מאיר דיזנגוף ב"בית העיר" בתל-אביב. ערך והגיש במשך שלוש שנים (2005-2008) את התכנית "ציפורי לילה" בגלי-צה"ל, היה שנים רבות מבקר התרבות בתכניתו השבועית של מולי שפירא "בילוי נעים" בגלי צה"ל, וכתב רבות מן השאלות לתכנית הטלוויזיה "מקבילית המוחות" (בכיכובו של צחי שמעוני). מחבר הספרים "חשיפה כפולה", "רמברנדט – מיתוס מול מציאות" ו" בת אבודה – אנג'ליקה שץ". דורון שר כ-15 שנה במקהלה הפילהרמונית. הדריך סיורי-אמנות רבים ברחבי איטליה, בלגיה, הולנד, רוסיה, ברלין, וינה, פאריז, לונדון, מדריד וניו-יורק.
מרב ברק – מרצה בתחום האופרה במיטב הקתדרות בישראל, מובילה סיורי אופרה, בלט ומוזיקה באירופה, מרצה בסדרת אינטרמצו של הפילהרמונית הישראלית, עורכת ומרצה בסדרת ARIA – אופרה בקולנוע בבתי התרבות ברחבי הארץ.
מסלול הטיול:
בשעת בוקר מוקדמת ניפגש בנמל התעופה בן גוריון לקראת טיסתנו הישירה לוינה. לאחר הנחיתה וסידורי הקרקע, נצא לסיור מודרך בעיר העתיקה, נבקר בקתדרלת סטפאן המרשימה, נטייל ברחובות הציוריים אשר יובילו אותנו לכיכר השוק החדש (Neuer Markt) שבלב העיר העתיקה, שם נמצאת כנסייה פשוטה ורגילה למראה – כנסיית הקפוצ'ינים, ומתחתיה חבוי אחד מהמקומות החשובים ביותר (וגם המוזרים והמורבידיים ביותר) לשושלת האבסבורג – חדרי הקבורה הקיסריים. זהו חלל קבורה תת-קרקעי (מרתף ענק) שבו נקברו 150 מבני האבסבורג בארונות-קבורה מתכתיים מפוסלים בפאר והדר, במשך כ-400 שנה (1633-2011). הכמרים שבכנסייה ממשיכים עד היום לשמש כשומרי חדרי הקבורה, כפי שנהגו לעשות במשך דורי דורות. מאוד לא מומלץ לטייל שם לבד, בלילה...
זמן חופשי לארוחת צהריים קלה ולאחר מכן העברה למלון לצ'ק אין.
לאחר ההתארגנות בחדרים ומנוחה, ניפגש לארוחת ערב משותפת.

יום חמישי, 15.05.25 וינה היהודית והאופרטה "בואו נשכח את העולם" מאת קרן קגרליצקי
היום יוקדש למקומם ומעמדם של היהודים בעיר וינה, בעבר וכיום. נתחיל בביקור במוזיאון היהודי, אשר נפתח לראשונה בשנת 1895 והיה בזמנו המוזיאון היהודי הראשון בעולם, אשר הציג את חיי הקהילה היהודית תחת האימפריה האוסטרו-הונגרית. המוזיאון כלל בזמנו אוסף יודאייקה גדול שכמחציתו אבד לאחר סגירת המוזיאון בשנת 1938 עם האנשלוס (סיפוח אוסטריה לגרמניה הנאצית). המוזיאון נפתח מחדש בשנת 1993 בנוכחותו של טדי קולק, יליד וינה ואז, ראש עיריית ירושלים. כיום מציג המוזיאון, על שני בנייניו, תערוכות שונות הנוגעות לחיי הקהילה היהודית בעיר. כמו כן נראה את האנדרטה לזכר השואה, הניצבת בכיכר היהודים.
נמשיך ונבקר בארמון הופבורג, שהיה משכנו של הקיסר האוסטרי, ונחקור את החדרים המפוארים, אוספי האמנות והמוזיאונים השונים, ונשפר את היכרותינו עם הקייזר פרנץ יוזף ועם אשתו היפהפיה סיסי, שנרצחה.
בשעת ערב נצא אל בית האופרה הפולקסאופר לצפות באופרטה "בואו נשכח את העולם - פולקסאופר 1938" מאת המלחינה הישראלית, קרן קגרליצקי. יצירה זו, המבוססת על אופרטה קלה, שהיתה אמורה לעלות על הבמה בפולקסאופר בשנת 1938, עוסקת בפערים שבין המציאות והתיאטרון כפי שבאו לידי ביטוי בוינה בזמן האנשלוס. בחוץ, אוסטריה מתאחדת עם גרמניה הנאצית, ועל בימת הפולקסאופר החזרות לאופרטה, שמרבית יוצריה יהודים, בעיצומן. איך יתמודד מוסד התרבות שחלק גדול ממוביליו הם יהודים? האם הקולגות האוסטרים יסגירו את עמיתיהם ליצירה? ואיך יתכן שדווקא יצירה מסוג זה הוזמנה לאחרונה על מנת לציין 125 שנים להיווסדו של בית האופרה?
ההכנה למופע זה תהיה בפורמט מקוון, ותועבר לנוסעים טרם היציאה מהארץ.
על מנת לדעת עוד על היצירה, מצורף קישור לכתבה שפורסמה על ההפקה בעיתון הארץ.

יום שישי, 16.05.25 מוצרט, בטהובן, קלימט, בית האופרה ומוזיאון "אלברטינה"
וינה ידועה כמוקד חשוב בהתפתחות המוזיקה הקלאסית. לכן, את הבוקר נקדיש לאתרים הקשורים לפעילות המוזיקלית העניפה של העיר. נתחיל בבית מוצרט, המשמש כיום כמוזיאון. נכיר את מהלך חייו, ילדותו בזלצבורג, התבגרותו במסעותיו השונים, הצלחתו בוינה ועוד סיפורים מרתקים על אחד המלחינים המפורסמים בעולם. נמשיך לביקור מודרך בבניין בית האופרה של וינה, מבנה מפואר ועצום בגודלו, בו מופיעים גדולי האמנים העולמיים בתחום האופרה. מבית האופרה נחצה את ה"רינג" לכיוון גלריית הססציון, הבית של האמנות האלטרנטיבית שביטאה את היציאה מהאקדמיה. נתרשם ממבנה הגלריה הלבן בעל עיטורי הזהב בסגנון האר-נובו וניכנס אל הגלריה על מנת לראות את יצירתו של גוסטב קלימט, "האפריז של בטהובן". יצירה זו, מהמוקדמות של קלימט, מבקשת לבטא את הערכתו לגדולתה של הסימפוניה התשיעית של בטהובן ובעיקר לפרק הכוראל החותם אותה.
לאחר הביקור בגלריה נערוך הפסקה בשוק הנאשמרקט. השוק מציע מסעדות לצד דוכני אוכל רחוב, שוק ירקות, פירות ודליקטסים שונים. לאחר הביקור בשוק וארוחת צהרים עצמאית, נמשיך למוזיאון "אלברטינה" (לשעבר ארמונו של הדוכס אלברט), בו מוצג אוסף יצירות מרשים של דירר, גוגן, ון-גוך, טולוז-לוטרק, סזאן, מונא, קלימט, שילה, מודליאני, שאגאל, מאגריט, ג'אקומטי, ואוסף עשיר במיוחד של תמונות של פיקאסו. בשנת 1945, לקראת סוף מלחמת העולם השנייה, הארמון נפגע קשות מן ההפצצות של מטוסי בעלות-הברית. נדרשו שנים רבות של שיפוצים ושחזורים כדי להחזיר את המבנה לתפארתו. השיפוצים הסתיימו רק בשנת 2008.
ערב חופשי בעיר

שבת, 17.05.25 אמנות וארכיטקטורה, האופרה "טוסקה" מאת פוצ'יני.
לאחר ארוחת הבוקר ניפגש להרצאה של מרב לקראת מופע הערב.
לאחר ההרצאה נבקר בארמון בלוודרה, ארמון הקיץ של הנסיך אויגן מסאבויה ומהארמונות היפים בעולם הבנוי בסגנון הבארוק. נתרשם מהגנים המרהיבים אשר נמצאים בין שני אגפי הארמון וכן מיצירות מופת של האמנות האירופאית בכלל והאוסטרית בפרט, המוצגות בו וביניהן "נפוליאון בחציית האלפים" של ז'אק לואי דויד, תמונות נוף של קספר דוד פרידריך, "הנשיקה" מאת גוסטב קלימט ועוד.
נמשיך לעוד אטרקציה וינאית מפורסמת ומרהיבה, בית הונדרטוואסר אשר עוצב בידי האמן והאדריכל היהודי בן המאה ה-20. בדומה למרד המובע ביצירות המצוירות שלו, כך גם באדריכלות, מורד הונדרטוואסר בכל קו סימטרי או מוסכמה אדריכלית. הבתים בעיצובו הם תמיד א-סימטריים, צבעוניים, מלאי עניין ושעשוע.
בתום הסיור, נשוב לאזור המלון לארוחת צהרים עצמאית, מנוחה והתארגנות לקראת מופע הערב.
בשעת ערב נצא אל בית האופרה הממלכתי על מנת לצפות באופרה "טוסקה" מאת פוצ'יני. יצירה זו, מהגדולות שהולחנו בסגנון האופרה וריסימו (הסגנון הריאליסטי), עוסקת בעיר רומא על רקע של תמורות פוליטיות. יצירה חזקה, מותחת ומרתקת המולחנת על ידי פוצ'יני כדרמה מופתית רוויית יצרים. המנצח האיטלקי, מרקו ארמיליאטו, המומחה לרפרטואר של פוצ'יני, מנצח על קאסט זמרים נפלא, בהובלתו של רוברטו אלנייה בתפקיד מריו קווארדוסי. ההפקה בבימוי מסורתי של מרגרתה וולמן, מהפקות הדגל הקלאסיות של בית האופרה הוינאי.
משך המופע כשעתיים וחצי, כולל 2 הפסקות.
השירה באיטלקית, תרגום מוקרן לגרמנית, אנגלית

יום ראשון, 18.05.25 המוזיאון לתולדות האמנות, קונצרט באולם המוזיקפריין
לאחר ארוחת הבוקר ניפגש להרצאה של מרב לקראת מופע הערב.
בתום ההרצאה נצא לבקר במוזיאון הגדול והחשוב ביותר בווינה – "המוזיאון לתולדות האמנות" (קונסטהיסטורישז מוזאום), שם נראה תמונות של דירר, רובנס, רמברנדט, ורמיר ואת מיטב תמונותיו של פיטר ברויגל ("ציידים בשלג", "מגדל בבל", "חתונה כפרית" ועוד). נראה גם את המלחיה היקרה ביותר בעולם (40 מיליון דולר!) של האמן בן המאה ה-16 בנוונוטו צ'ליני, שנגנבה מן המוזיאון והוחזרה.
בתום הביקור נשוב למלוננו לארוחת צהרים עצמאית, התארגנות ומנוחה.
בערב נצא אל אולם הקונצרטים המפואר של וינה, המוזיקפריין, נכנס אל האולם המרהיב, שם נאזין לקונצרט תזמורת הרדיו הוינאי, הכולל שלוש יצירות, לכולן זיקה ליהדות אוסטריה המפוארת. תחילה תבוצע יצירה ווקאלית למקהלה, מאת אלכסנדר זמלינסקי, המבוססת על טקסט מספר תהילים. כמו כן, תבוצע היצירה "רקוויאם עברי" מאת אריך זיסל, בהשתתפות מקהלה וסולנים. לאחר ההפסקה תבוצע הסימפוניה הראשונה מאת גוסטב מאהלר.
משך הקונצרט כשעתיים ו 15 דקות כולל הפסקה.

יום שני 19.05.25 וינה - תל אביב
לאחר ארוחת הבוקר נפנה את החדרים במלון ונצא לסיור אחרון בעיר.
נבקר במוזיאון "ד"ר ליאופולד". הדוקטור היה רופא-עיניים ומיליונר, שרכש לעצמו את מיטב תמונותיהם של גוסטאב קלימט, אגון שילה, אוסקאר קוקושקה ועוד. לאחר מכן נבקר בביתו הפרטי של דוקטור אחר – זיגמונד פרויד.
נותיר זמן פנוי לארוחת צהרים עצמאית, וקצת זמן חופשי.
אחר הצהריים ניפגש במלון על מנת לצאת יחד אל שדה התעופה של וינה לטיסתנו חזרה ארצה.
ההרשמה סגורה - לטיולים אחרים יש להקליק כאן
טיסות אל על
14.05.25 ישראל > וינה. המראה 06:40 נחיתה 09:25
19.05.25 וינה > ישראל. המראה 21:35 נחיתה 02:00 (בתאריך 20.05.25)
- טיסות אל על לוינה וחזרה, מיסי נמל ובטחון.
- 5 לילות בבית מלון בדרגת 4* במרכז העיר על בסיס ארוחת בוקר.
- 1 ארוחת ערב.
- אוטובוס תיירים ממוזג ונוח, להעברות.
- הדרכת האמנות: ד"ר דורון לוריא
- הדרכה מוזיקלית כולל הרצאות הכנה לקראת המופעים: מרב ברק
- כניסות וביקורים כמתואר בתכנית
- מדריכים מקומיים על פי הנדרש
- תשר לנותני שירותים בחו"ל. (למעט דמי סבלות בבתי המלון)
- מערכת שמע (אוזניות) לכל נוסע
המחיר אינו כולל:
- כרטיסי כניסה למופעים! הרשמה למופעים – ועלויות בטופס נפרד
- תשר למדריכי הטיול (מקובל 5 יורו לאדם ליום)
- כל מה שאינו תחת הסעיף "המחיר כולל".
ההרשמה סגורה - לטיולים אחרים יש להקליק כאן